Tuesday, 21 March 2017

Penjagaan Kucing Luka Parah


Assalamualaikum semua...

Hari ni aku nak cerita sikit pengalaman menjaga kucing luka. Kucing ni bukan kucing aku, tapi kucing salah sorang  custemer aku...

Masa custemer call kata nak hantar kucing dia ke Royal Pets Hotel, dia cakap kucing dia sakit. Aku sangat suka custemer yang terus terang macam ni... Mudah berurusan... Sesetengah custemer tak nak bagi tau awal-awal kucing dia sakit sebab takut kami tak terima boarding kucing dia... 

Katanya, kaki kucing patah, jalan jengkot-jengkot, aku dah mula risau. Akk tu nak hantar ke aku malam tu jugak (Sabtu malam Ahad). Dia kata dia nak bawak kucing tu (Ompok) ke vet tapi vet tutup... Soo dia mintak tolong aku bawakan Ompok ke vet esok nye (Ahad).


Say hi to Ompok.

Bila Ompok sampai malam tu, aku keluarkan Ompok dari carier then cek kaki Ompok. Rupanya kaki Ompok tak patah tapi luka sampai bernanah-nanah dan nampak tulang kaki Ompok. Rasa rugi sangat sebab tak dapat snap gambar kaki Ompok time tu... Ompok tak bagi aku usik kaki dia..

Esoknya aku bawak ke vet... Tapi vet tutup... Aku baru teringat, hari Ahad memang vet tutup!!! Mujur Momo Pets Shop bukak, aku tanye tokey kedai, ubat apa sesuai untuk kaki luka bernanah dan berlubang... Tokey sarankan spray guna SkinHeal Spray. Kalau kata dalam luka tu ada ulat, ulat tu akan keluar lepas spray dengan SkinHeal Spray.


Balik rumah, aku cuci kaki Ompok dengan air suam + garam bukit... Marah Ompoknya aku cuci kaki dia... hihi... Lepas cuci, lap kering-kering, tarik kulit kaki Ompok mana yang bole tanggal... Memang banyak nanahnya... Barulah nampak mana rupa luka kaki Ompok...  Memang besar lukanya, nampak tulang kaki Ompok...


Ompok masa dekat Momo Pets Shop... Baik je Ompok...


Tiga empat kali sehari aku spray kaki Ompok... Aku update dalam facebook pasal kaki Ompok... tetiba kawan aku (lebih arif bab2 kucing), bagi tau, kucing dia pernah luka bernanah macam Ompok... Dia sarankan aku cari Fucidin Cream dekat farmasi... Katanya, Fucidin Cream ni selalunya dokter guna untuk cuci luka kencing manis...


Terima kasih Kak Lily...


Harga Fucidin Cream tiub kecil dalam rm14@17...



Kaki Ompok lepas seminggu aku rawat. Time ni dah tak ada nanah dah. Luka makin kering.


Ompok merelexkan diri lepas berperang cuci luka... hihi




Kaki Ompok beberapa hari sebelom Ompok balik rumah dia.


Komen dari Kak Ndea aka Dr.Ndea pasal kaki Ompok...


Feed back dari Owner Ompok, terima kasih kak... <3 <3 <3


Dua minggu Ompok aku rawat... Dari luka besar Ompok tak bagi sentuh, sampaila dah nak baik kaki Ompok aku rawat... Siang aku spray dengan SkinHeal Spray.. Malam aku sapu Fucidin Cream... Sesekali aku cuci kaki Ompok dengan Teh Pegaga HPA... 

*Klik pada gambar...





3 comments:

Anonymous said...

terima kasih atas tips berguna ni :)

Amirul Rock said...
This comment has been removed by the author.
Amirul Rock said...

Terima kasih kerana kongsi tips berguna nie kucing sya skrg luka napak tulang dkt tangan, sya bubuh minyak gamat saja tpi luka dia makin sembuh sikit, nanah dh tadak cuma isi masih berlubang, napak tulang kerana fight langar kawasan..kucing sya jantan dia gangster besar selalu fight..

 

©2009 Royal Cat's Blog | by TNB