Tuesday, 31 March 2015

Diet Kucing Agar Sentiasa Sihat

Assalamualaikum semua...

Hari ni rasa macam nak bercerita pasal diet kucing aku la... Ramai yang tanya apa rahsia disebalik kegemukan kucing-kucing aku... Jawapan dia senang je... Makan dan tidur... hihi... Tu gurau je...


Batam peningla, doc salu suruh Batam diet.. Xcukup ke diet Batam selama ni?? Baru 5kg belom 50kg.. huh!!!


Aku sebagai owner kepada empat ekor kucing yang ofcoz la sudah dikembirikan sangat-sangat menjaga pemakanan kucing-kucing aku.. Walaupon kucing aku gemuk, tapi kucing-kucing aku makan ikut jadual. 

Biasanya waktu siang aku akan bawa masuk kucing-kucing aku dalam rumah. Kucing-kucing aku 100% indoor. Tak pernah jejak kaki dekat jalan tar ok... haha... Selalunya dalam pukul 10-11 pagi diorang akan masuk rumah. Dalam rumah aku just sediakan air masak dan pasir kucing sahaja... 

Lagi pon bila masuk rumah, kucing-kucing aku jarang ingat makan... Asyik main je... Dah penat diorang minum then tidur... 


Cukupla ni kot nak beli Royal Canin Batam... Tak cukup along ade. Alongkan kaye.....

Bila malam diorang akan masuk cage and waktu malam nilah diorang akan makan puas-puas... Tapi tak adelah puas mane pon, Satu sangkar dua ekor kucing, aku just sediakan semangkuk penuh dryfood dan semangkuk penuh air... Bila pagi makanan diorang habis, aku akan topap sikit je sementara nak tunggu aku settle kemas cage diorg and bawak diorg masuk rumah...

Ramai yang tanya jugak, ape aku bagi kucing aku ni makan? hihi.. Kucing aku ni memilih ok. Pandai asingkan makanan... Menu wajib Royal Canin... Lepas tu aku mix la dengan dryfood lain.. Macam bulan mac hari tu, aku mix Royal Canin Fit dengan Pureelife... Kucing aku ni banyak je songehnye.. Diorang akan kutip Royal Canin dulu.. Bile dah habis or still tak kenyang, baru diorang makan Pureelife... Mengadekan?? Sape yang ajarnye entah le... haha

Air pulak, kalau dalam rumah diorang minum air masak je.. Kalau bagi baja haiwan, nanti diorang akan mintak dekat adik-adik aku air masak... haha... Mulalah adik-adik aku membebel.. Tak senang nak makan sebab kena kacau... haha

Harap maaf, jalan sedang diselenggara.. Sila ikut pintu lain. Rumah ni banyak pintukan????

Malam baru kucing-kucing aku minum AIR BAJA HAIWAN.. Nak tak nak kena minum... Tak ada pilihan... hahaa...

Rasenya, tu jelah kot tips diet kucing aku... Haa lagi satu, aku ni jarang sesangat bagi kucing-kucing aku makan dryfood... Satu sebab dryfood punca masalah cacing... Dua sebab aku memang malas nak melayannye... hihi... Baguskan???

Aku ade satu tips yang sangat berguna untuk korang yang nak tukar menu kucing... Tips ni bagus untuk elakkan kucing korang kena cirit-birit... Kalau korang nak tukar jenis makanan kucing korang yang sedia ada ke jenis yang baru, korang kena bagi sedikit demi sedikit selama beberapa hari, caranye senang je.. Korang mix kan makanan lama dengan makanan baru... Buat la seminggu ke dua minggu ke... Senangkan??? Selamat mencuba!!!

1 comments:

Aisyah Ghazi said...

Comelnyeee Batammm rse nk cubit2 and peluk2 je . Anyway, free2 jemput ke blog saya untuk info2 kekal fit and slim.

>>>Tips Slim & Fit Semula Jadi!<<<

 

©2009 Royal Cat's Blog | by TNB