Thursday, 11 July 2013

Luahan Hati Si Pencinta Kucing

Haiwan juga berhak untuk hidup bahagia...

Assalamualaikum semua... Tengah saya ber'facebook-facebooking' tiba-tiba saya terjumpa luahan hati kak Shamsiah Muin di facebook Pusat Jagaan Kucing. Sangat-sangat menyentuh hati. Bagi anda yang berkemampuan dan yang ingin menambah amalan kebajikan di bulan puasa yang mulia ini bolehlah membantu kak Shamsiah Muin ini. Kepada mereka yang gemar mengambil jalan mudah dengan cara membuang kucing atau anjing yang tidak berdosa, ingatlah, mereka akan menjadi saksi di atas setiap perbuatan anda dihari kiamat kelak...

Salam.

Nama saye Shamsiah Muin. Menetap dan menumpang rumah aruah bapa bersama emak sebab sye seorang yg belum berkahwin. Kakak2 dan abng sume dah berumah tangga dan masing2 tinggal di rumah sendiri.

Oleh kerana emak selalu tak berapa sihat umurnye dah hampir 90an, sye dgn rela hati ikhlas tinggal menjaga semua urasan rumah hinggalah ke klinik, urusan pencen dan lain2 untuk emak.

Kawasan rumah saye agak luas, rumah kampung la katakan. Aruah bapak ade membela mungkin kurang dari 2 ekor kucing itu pun samada orang buang atau kucing terbiar yg datang hijrah ke area saye. setelah aruah bapak tak ade lagi semenjak tahun 2005, sye yg ketika itu baru mula kerja dalam awal 20an mau tak mau ambil alih menjaga kucing2 itu sehingga laa ni dah bertambah hampir ke 25 ekor termasuk kittens. 

Dalam mase yang same orng2 yg tak hati perut maseh lagi meletak kucing2 yg berkurap, sakit, ade yang nyawa2 ikan, babies yang belum bukak matta pun ade di area rumah saye.

Saye ni tak sampai hati nak buang dan halau mereka akan cuba sedaya upaya memberi makan, merawat mane yang cedera. Dulu sye ade card credit tp dah pakai to da max dan dah tutup sbb asek swipe untuk vet & cat food..

Sye sekarang ni dah kerap sangat putus bekalan kibbles, sampai kan sye sendiri berpuasa so tat all my cats dapat makan. Kalau cerita pinjam dgn my sisters tak yah cakap dah.. sampai diorang kata, buangkan jelaa sume kucing2 tu sebab sye sendiri dah kurus keremping.. Harap gaji berape sangat. kereta syae tayar dah 4 sume dah hampir botak dah macam2 bunyi dah. Lagi pun saye masih lagi membayar utang credit card saye melalui AKPK sebab tak mampu nak bayar lebih.

Sye memohon jasa baik tuan/puan dapatla kiranya membantu sye dari segi kibbles dan vaccine/mandulkan/ supaya sye bole kawal dari situ. Saye sekarng nie sedang mengutip papan2, tiles terbuang nak bina tempat yang lebih selesa untuk mereka sebab kat area saye tetiba ade stray dogs pulak.. Kebanyakan kucing sye dalam cage yang bwh 2 tahun. Yg dewasa sye terpaksa biar kat luar.

Timbul masalah lain, mak sye tak menyokong dan galakkan ape yg sye buat untuk kucing2 nie. Mak sye dah mula komplin, ruma aku dah busuk, katernye. Walaupun sye akan pastikan najis2 mereka akan dibungkus dan di buang di tempat buangan sampah. Ade jugak yg poke mak sye dgn memicit hidung kalau lalu depan rumah saye. Sedih jugak.

Bole kan tuan/puan tolong sye, sye sekarang ni tengah buntu macam mane nak cari wang nak beli simen nak buat rumah mereka.. nak upah orng lagi nak bina bina tu kan.

Setiap kali dapat gaji, tolak kereta RM360, AKPK - RM750, Mak - RM100, Hutang piutang kwn2/kakak - RM220+RM100+RM100, Tol : RM208, Minyak pergi kerja : RM150, selebehnye kibbles - tahan tak sampai 2 minggu. Gaji : RM2100

Alamat ruma ; No. 123/A Kg Sg Balak Bt 13 Jalan Cheras 43000 Kajang
H/P. : 017 - 25 69133

Sekian Wassalam.

Yang mengharap
Shamsiah
Mak Ibu Mama Ummi Kucing terbiar

0 comments:

 

©2009 Royal Cat's Blog | by TNB