Thursday, 9 July 2015

Kesan Positive Royal Canin Skin Hairball


Assalamualaikum semua...


Monmon masa pengsan...

Minggu lepas aku di uji dengan kucing aku demam and ada masalah hairball sampai tak nak makan and minum... Kalau korang tak baca lagi cerita apa Monmon buat dekat doc hari tu, bole klik di sini.... Lepas bawa veterinar, alhamdulillah, nampak perubahan positif.. Atas nasihat doc, aku belikan Monmon ROYAL CANIN SKIN HAIRBALL.. Dari tak nak makan and minum, dia dah start makan and minum... Happy sangat walaupon dia tak aktif macam sebelom sakit...

Nak dijadikan cerita, dua hari lepas, setiap pagi dalam pukul 10-11 pagi aku akan dukung setiap kucing aku bawa masuk rumah sebab malam-malam kucing aku tido dalam cage besar diorang... Pagi tu, Monmon yang terakhir sekali aku bawa masuk...



Masa nak ambil Monmon tu, entah macam mana aku terpandang ada something bawah ekor dia... Bila aku nak check dia tak bagi... Tapi check jugak.. Rupanya ade najis lembik melekat dekat bawah ekor kucing aku tu...

Aku pon tutup balik pintu cage, ambil towel kucing, bawa Monmon masuk toilet sbb nak cuci bawah ekor dia tu.. Aku tak nak la mandikan, Kesian baru baik demam... Lepas dh gosok2, najis pon dah jatuh, aku check lagi, ada bulu still melekat dekat tempat keluar najis tu... Aku pon tariklah... Memang keluar segumpal bulu kucing!!!! Aku tarik sampai habis, tapi macam ada sangkut tau...

Tarik punya tarik (susah nak tarik bulu tu sebab Monmon tak diam), sekali keluar benang!!!!!!!!!!!!!!!! Patotlah budak ni murung je!!! Ni mesti masa mama buzy menjahit hari tu dia ade makan benang mama... Dia ni je pelik suka makan benang...

Aku tarik la benang tu... Panjang jugak la.. Dalam sejengkal lebih... Tapi sangkut... Try tarik lagi, memamg benang tu sangkut.. Aku pon ape lagi.. Melompatla pergi siap nak ke veterinar... Time tu pukul 11 dah.. Pukul dua aku nak pergi keje...

Adik aku bawak moto, aku dok belakang riba carier Monmon... Bising dia atas motor.. Sampai-sampai veterinar, mujur tak ade orang... Terus la cerita kat doc ape pasal... Doc gelak2... Doc kata, "you orang puasa tapi dia pegi makan itu benang pula". Buat malu je Monmon ni.. hahaha



Doc bius Monmon, lepas tu doc tarik la benang tu... Last sekali doc korek guna jari sbb doc nak check ada lagi tak benang or pape yang tertinggal... Aku tak ada time tu, pegi bank kejap... huuhuu

Doc kata, bulu dengan benang tu keluar pasal dia makan ROYAL CANIN SKIN HAIRBALL tu... Kalau lepas ni ade lagi benang dalam perut dia, memang akan keluar nanti... Doc kata, ROYAL CANIN SKIN HAIRBALL ni penting lagi2 untuk kucing bulu lebat... Beli pack kecik je lepas tu mix dengan dry food yang dia biasa makan... Memang bagus...

Sekarang ni, memang aku mix kan makanan diorang... Aku beli ROYAL CANIN FIT 10 KG(sebab kucing aku obes) lepas tu mix dengan ROYAL CANIN SKIN HAIRBALL 3.5KG... Tahanlah dalam dua or tiga bulan untuk empat ekor... hihi

0 comments:

 

©2009 Royal Cat's Blog | by TNB